η ψυχιατρικη μεταρρυθμιση στο "δαφνι"-πεντε αποφαση δ.σ. 4/30-1-1990 .Προεδρος δημητριος γαλλης.


Μια μεγάλης σημασίας  Απόφαση του υπό την Προεδρία του Δημήτρη Γαλλή  Δ.Σ.  είναι η με αριθμό  4 της 30-1-1990. Με την Απόφαση αυτή  επεκτάθηκαν  οι  βελτιώσεις που είχαν επιτευχθεί με την προηγούμενη, υπό την Προεδρία της Κατερίνας Αποστόλου, Απόφαση ( Αριθμός 13 της 31-3-1989) και πήραν επισημότερο και ποιο λεπτομερή χαρακτήρα  με ένα  πλήρη και ολοκληρωμένο  Κανονισμό Λειτουργίας .
Αν το παράλυτο Κράτος  είχε περιλάβει  τις προβλέψεις αυτού του Κανονισμού σε Νόμο ή Υπουργική Απόφαση όπως επανειλημμένα του είχα  προτείνει με πλήρη και αναλυτικά Σχέδια Νόμου ή Υπουργικής Απόφασης ,η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στο ¨Δαφνί¨ ,και όχι μόνο ,θα είχε εξελιχθεί προς τη σωστή κατεύθυνση και δεν θα είχε μεταφερθεί η ασυλιακή νοοτροπία και πρακτική και στις Εξωνοσοκομειακές Υπηρεσίες . Οι δημόσιες Μονάδες Ψυχικής Υγείας θα λειτουργούσαν σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της και  με συνετή διαχείριση των πόρων. Κάποιες  από τις λεγόμενες Μ.Κ.Ο  που πράγματι υπηρετούσαν την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση θα μπορούσαν να αναπτύξουν το έργο τους. Κάποιες άλλες όμως θα είχαν πάψει να είναι πεδίο λαμπρό  πάσης πολιτικής ιδιοτέλειας  και κάθε μορφής ατασθαλίας  .

Με  την Απόφαση αυτή το Δ.Σ.  ομόφωνα αποδέχτηκε « ..το σκεπτικό , τις παρατηρήσεις  και τις συγκεκριμένες  προτάσεις του επιστημονικού υπευθύνου του προγράμματος 8158703 Β΄ κ. Βαρουχάκη  για την περαιτέρω εξέλιξη , διαμόρφωση και ολοκλήρωσή του  και εγκρίνει ….τον  Κανονισμό Λειτουργίας του .
Ο  Κανονισμός αυτός :
 1 .Αναφέρεται  λεπτομερώς στους  σκοπούς του    προγράμματος  (ανασύνταξη της προσωπικότητας των αρρώστων , ενίσχυση της αυτονομίας  τους, απάλειψη των συνεπειών της ψυχικής διαταραχής και του μακροχρόνιου εγκλεισμού, επαγγελματική και κοινωνική αποκατάσταση των αρρώστων , ένταξη των αρρώστων σε τύπους προστατευομένων κατοικιών με γνωρίσματα προσομοιάζοντα   με τη συνήθη οικογενειακή διαβίωση) 
2. Επεκτείνει τη δραστηριότητα της θεραπευτικής μας ομάδας και εκτός του 7ου Ψυχιατρικού Τμήματος και τη συνεργασία μας και με άλλα Προγράμματα Αποκατάστασης που λειτουργούν  ή θα λειτουργήσουν.
Με βάση εξ άλλου τις προβλέψεις του Κανονισμού αυτού 
3. Οργανώνεται και συντονίζεται η λειτουργία  μορφών προστατευόμενης εργασίας σε βαθμιαία υψηλότερο και ποιο εξειδικευμένο επίπεδο.
4. Οργανώνονται μορφές προστατευόμενης εργασίας σε συνεταιριστική βάση  με τη μορφή  Θεραπευτικών Συνεταιριστικών Μονάδων. ( Πρόδρομος των ΚΟΙ.Σ.Π.Ε)
5. Οργανώνεται η συνεργασία  με άλλα Προγράμματα προστατευόμενης κατοικίας( Ξενώνες  , Οικοτροφεία κ.τ.λ) .
6. Οργανώνονται τύποι προστατευομένων κατοικιών μέσα και έξω από το νοσοκομείο όσο το δυνατό περισσότερο αυτόνομες και αυτοδιαχειριζόμενες.
7. Συγκροτείται   Τετραμελής  Διοικούσα Επιτροπή  των Θεραπευτικών Συνεταιριστικών  Μονάδων και ορίζονται οι αρμοδιότητές της . Ένα  μέλος από τα τέσσερα  προτείνεται από τους αρρώστους .
8. Συγκροτείται Τετραμελής Διοικούσα Επιτροπή Προστατευομένων Κατοικιών με ένα μέλος  ασθενή που τελικά ορίζεται από τους ίδιους. Στην  Επιτροπή  παρέχονται ευρείες  αρμοδιότητες Και η δυνατότητα να καταβάλλεται κατ’ ευθείαν στον ασθενή ( μετά από πρόταση της Επιτροπής και με πράξη Προέδρου )  χρηματικό βοήθημα  προς κάλυψη των δαπανών διαβίωσης ( στέγαση ,διατροφή , επίπλωση  , ένδυση ,ψυχαγωγία κ.τ.λ.)
 Στο προσωπικό μου αρχείο βρήκα΄αντίγραφο της απόφασης αυτής που έχει ως εξής:


























ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ:    Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ