Η Ψυχιατρικη Μεταρρυθμιση στο "Δαφνι"- τεσσερα- προεδρος δ.σ. δημητριος γαλλης



Θα επαναλάβω πρώτα μια γενική παρατήρηση:

Η ιστορία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής  ( ΔΑΦΝΙ)  και της  Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης που επιχειρήθηκε  στο Ψυχιατρείο αυτό , είναι ένα καλό και εναργές παράδειγμα   για όσους θέλουν να μάθουν , πως  ένα ανάξιο και ιδιοτελές στη μεγάλη του πλειοψηφία πολιτικό προσωπικό οδήγησε  τη χώρα στο κατάντημα που ζούμε. Αυτό το πολιτικό προσωπικό  δεν φαίνεται να διδάχτηκε από τα λάθη του, ούτε  μοιάζει πρόθυμο να εγκαταλείψει τις ιδιοτελείς πρακτικές του. Διατηρεί  όμως στο ακέραιο την  εκπληκτική  του ικανότητα να εξουδετερώνει και να αποβάλλει από το σινάφι του ,όποιον επιχειρήσει να εγείρει  την κεφαλήν  πάνω από το συνεχώς  απλωνόμενο και βαθυνόμενο τέλμα και να αποθαρρύνει  τάχιστα  και με βρώμικες μεθοδεύσεις  όποιον επιχειρήσει να αντισταθεί  στις επιλογές του  . 

Συνεχίζω λοιπόν την ιστορησή μου. Περί τον Αύγουστο του 1989,  πρόεδρος του Δ.Σ στο Δαφνί διορίστηκε  ο Δημήτριος  Γαλλής  ένας ευγενής ευπατρίδης ηπίων τόνων που συνέχισε την υποστήριξη στη θεραπευτική μας ομάδα και δέχτηκε όλες τις κατά καιρούς εισηγήσεις μας ,πολλές μάλιστα φορές σθεναρά  αντιστεκόμενος στις ανοίκειες παρεμβάσεις  των κομματικών εγκαθέτων. ( ίσως έπαιξε και κάποιο ρόλο και το γεγονός ότι όταν ήλθε στο Νοσοκομείο για να αναλάβει υπηρεσία πήγα στο Γραφείο του  να τον καλωσορίσω και ήμουν ο μόνος από τα διευθυντικά στελέχη του. Η τότε Πρόεδρος Κατερίνα Αποστόλου μάλιστα , υποθέτω κατόπιν κομματικών εντολών, είχε φύγει από το Νοσοκομείο χωρίς να του παραδώσει τα καθήκοντά της.)
Σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του από τον Δημήτρη Γαλλή, υπέβαλα στο νέο Διοικητικό συμβούλιο , ενημερωτική αναφορά για την πορεία των προγραμμάτων της Ε.Ο.Κ.
 Σ’ αυτό το έγγραφο τόνιζα μεταξύ των άλλων τα εξής:
1. Από τα είκοσι συνολικά προγράμματα που είχε αναλάβει να υλοποιήσει το «Δαφνί» , τα 17 « …συντάχθηκαν  , άγνωστο από ποιόν , πάντως όμως χωρίς καμιά δική μας συμμετοχή …μόνο τρία προγράμματα του έτους 1988 έχουν συνταχθεί με βάση εκτενές και θεμελιωμένο σκεπτικό της Επιστημονικής Επιτροπής του Νοσοκομείου. 
2. Ήταν μεγάλο λάθος που δεν ορίστηκαν   εξ αρχής επιστημονικοί υπεύθυνοι προγραμμάτων
3.  Οι διαφωνίες του ιατρικού σώματος ( το εμφυλιοπολεμικό ταλέντο της φυλής έκανε   επιθετική την παρουσία του στην Επιστημονική Επιτροπή και τελικά οδήγησε στη διάλυσή της) .είχαν ως αποτέλεσμα  την επανεμφάνιση της αποτελμάτωσης , μετά από τη προηγηθείσα περίοδο προόδου , τότε που το Ιατρικό Σώμα ενωμένο μπορούσε να παρεμβαίνει  αποφασιστικά στις εξελίξεις . 
Εν συνεχεία αφού ενημέρωνα το Δ.Σ. για την μέχρι τότε  πορεία όλων των Προγραμμάτων, διατύπωνα τα συμπεράσματα και τις προτάσεις  μου μεταξύ των  οποίων ήταν:
1.      Να δοθούν λύσεις και για τα άλλα Προγράμματα, όπως αυτές που δόθηκαν με την απόφαση του Δ.Σ. με αριθμό 13/31-3-1989  για το Πρόγραμμα των «Αναδόχων Οικογενειών» 
2.      Αναζήτηση της κατάλληλης  νομικής    φόρμουλας για την οργάνωση θεραπευτικών μονάδων προστατευμένης εργασίας  σε συνεταιριστική  βάση. 
3.      Να επιδιωχθούν οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις   ώστε οι διαδικασίες  που αφορούν την υλοποίηση προγραμμάτων της Ε.Ο.Κ .να   προσδιορίζονται  με απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των Νοσοκομείων που υλοποιούν τα Προγράμματα  


Ιδού αυτούσιο το έγγραφο αυτό, ένα πολύ χρήσιμο ντοκουμέντο για όσους θέλουν να μάθουν τι ζημιές   μπορούν να επιφέρουν οι καρεκλοκένταυροι της δημόσιας διοίκησης  



















           Οι προσπάθειές μας για την ανεύρεση των αναδόχων οικογενειών που προέβλεπε το Πρόγραμμα σύμφωνα με την αρχική διατύπωσή απέτυχαν παταγωδώς . Τα μύρια όσα τυπικά και ουσιαστικά εμπόδια αναδείχτηκαν σχεδόν αμέσως. Η πρώτη σύμβαση με «ανάδοχη  οικογένεια»  υπογράφτηκε  περί τον Μάη  1990  , τον δε Νοέμβριο του 1991 μόνο ένας άρρωστος είχε ενταχθεί σε τυπική ανάδοχη οικογένεια παρά τις εν τω μεταξύ προσπάθειες . Τα ντοκουμέντα που παραθέτω ποιο κάτω δείχνουν καθαρά τις συνέπειες  των πρωτοβουλιών άσχετων ανθρώπων που θεωρούν περιττό κόπο να σκεφτούν  πριν αναλάβουν να «σχεδιάσουν»  αυτό που θα μπορούσε να ακολουθήσει κατά την υλοποίησή τους.  Δείχνουν επίσης πολύ καθαρά ότι αν αφήναμε  να εξελιχθούν τα πράγματα όπως αυτοί που σχεδίασαν το Πρόγραμμα το είχαν φανταστεί να υλοποιείται, θα φτάναμε στην ημερομηνία της λήξης του , χωρίς ούτε ένας άρρωστος να έχει ενταχθεί σε "Ανάδοχη Οικογένεια"ενώ τα 90.000.000  δραχμές με τα οποία είχε χρηματοδοτηθεί θα πήγαιναν χαμένα και τα μισά περίπου από αυτά θα έπρεπε να επιστραφούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα ντοκουμέντα που παραθέτω ποιο κάτω δείχνουν πόσα και τι είδους εμπόδια  έπρεπε εξ αρχής να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε .
Ιδού αυτά :   
1. Με το κατωτέρω έγγραφο  , δεσμευόμενοι από τα προβλεπόμενα στο  Πρόγραμμα ,αποφασίζουμε την δημοσίευση ανακοίνωσης  στον Τύπο με την μορφή "πρόσκλησης ενδιαφέροντος" αν και ξέρουμε ότι  ανεύρεση  κατάλληλων "αναδόχων οικογενειών" δεν είναι εφικτή.
                                                                                                                                                                
2. Ιδού η σχετική ανακοίνωση σε αρκετές εφημερίδες.     

 

3.   Ιδού ένα έγγραφο που αναδεικνύει και τα πρώτα νομικής φύσεως  εμπόδια  που ξεφύτρωσαν και τις άλλες γραφειοκρατικού τύπου εμπλοκές συνδεόμενες κυρίως με τη φορολογική νομοθεσία .( Θυμάμαι ότι η εφορία δεν είχε ξανακούσει το επάγγελμα " ανάδοχος οικογένεια"  και δεν μπορούσε να εκδώσει  το απαραίτητο  δελτίο παροχής υπηρεσιών
              
      




                                                                                                                                                                          
4 .Το έγγραφο που ο Δημήτρης Γαλλής  έστειλε στο Υπουργείο και το έθεσε  προ  των ευθυνών του  επισημαίνοντας τις συνέπειες που θα έχει η ολιγωρία του Υπουργείου να πάρει θέση επί των νομικών ζητημάτων που ήδη του είχαν αναφερθεί 

         

     
    
Ο Δημήτρης Γαλλής  συνέχισε την υποστήριξή του στη Θεραπευτική μας Ομάδα , σε όλη τη διάρκεια της θητείας του ,και έδειξε και σε μένα προσωπικά απεριόριστη εμπιστοσύνη δεχόμενος ακέραιες όλες τις εισηγήσεις μας.
Με την απόφαση του Δ.Σ που παραθέτω  έκανε δεκτές και όλες τις προτάσεις του αξέχαστου φίλου και συναδέλφου Κώστα Βούλγαρη που είχε εν τω μεταξύ οριστεί επιστημονικός υπεύθυνος ενός δεύτερου Προγράμματος της "Αγροτικής Συνεταιριστικής Μονάδας" .Σημειώνω εδώ ότι ο Κώστας Βούλγαρης ,επιμελητής Α΄της κλινικής μας, πολύτιμος συνεργάτης και αγαπημένος φίλος, πηγή χαράς και γαλήνης για όποιον  είχε την τύχη να ζήσει κοντά του αφιέρωσε όλη τη σύντομη ζωή του στους πάσχοντες και σε όσους είχαν ανάγκη. Προσωπικά πολλά του χρωστώ  για ό,τι μου έδωσε και για τα όσα μου δίδαξε

           

                      

                                 

                                                                                                                                                 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      


Η Δημήτρης  Γαλλής ξεπέρασε και τις  ενστάσεις του Δικηγόρου του Νοσοκομείου που υποστήριξε  ότι το Δ.Σ  του Νοσοκομείου  δεν είχε το δικαίωμα να παραχωρήσει  ". δικαίωμα επιμέλειας των ασθενών του " σε ανάδοχες οικογένειες .Μ ε έγγραφό του  προς το Υπουργείο ( Ντοκουμέντο με αριθμό 9 ) θέτει τους εκεί αρμόδιους προ των ευθυνών τους( και εκείνοι δεν απάντησαν)
ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ:    Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ