προταση δημιουργιας βασης δεδομενων

Πειραιάς 31  Μαΐου 2018                                               
                
   Προς την Κυρία διοικήτρια του Ψ.Ν.Α.

Θέμα:     Πρόταση για δημιουργία βάσης δεδομένων από τα ιστορικά των νοσηλευθέντων στο Ψ.Ν.Α. ασθενών από το 1926  μέχρι σήμερα

Αξιότιμη Κυρία διοικήτρια

Πριν αναφερθώ στο θέμα για το οποίο ζητώ τη συνδρομή σας , πρέπει να  σας θυμίσω ότι:
1. Στο νοσοκομείο, το οποίο εσείς τώρα διοικείτε , εγώ ανάλωσα σαράντα χρόνια της δημόσιας ζωής μου.
2. Το έργο μου δεν είναι εντελώς ασήμαντο,  ούτε και εντελώς άγνωστο Κάποια ίχνη του παραμένουν ακόμα στο νοσοκομείο. ( Το καφενείο π.χ. και οι δύο αγροικίες). Το υπόλοιπο κάποιοι προ ημών διοικητές φρόντισαν να εξαφανίσουν επειδή αντιτάχθηκα, ως όφειλα στα επιζήμια για τους αρρώστους και το δημόσιο σχέδιά τους.( Αν παρακολουθείτε το ιστολόγιό μου, θα μάθετε λεπτομέρειες) .
3. Ακόμα περιμένω την απάντησή σας στην προ τετραμήνου σχεδόν επιστολή μου με θέμα: « Εφαρμογή του Νόμου 4509/2017 και  άλλα προβλήματα». Την απάντησή  σας αυτή έπρεπε προ πολλού να έχω λάβει ,σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας μας, το οποίο ορκιστήκατε  να τηρείτε.( Θα πρόσθετα μάλιστα και σύμφωνα με τον οφειλόμενο σεβασμό των νεωτέρων ( που και αυτοί θα γεράσουν ,αν είναι τυχεροί) προς τους γεροντότερους) .
4. Η στάση σας αυτή θα μου επέτρεπε να σας παρακάμψω ,ίσως μάλιστα να μου το επέβαλε, προκειμένου να διαφυλάξω την προσωπική μου αξιοπρέπεια, Δεν το πράττω όμως. Πρώτον γιατί εμένα οι δάσκαλοί μου μού  έμαθαν να ξεχωρίζω  τα πρόσωπα από  το θεσμικό τους ρόλο. Και δεύτερο επειδή το θέμα για το οποίο αποφάσισα να σας ενοχλήσω πάλι δεν αφορά μόνο εμένα, ούτε μόνο εσάς. Αφορά επίσης τους ψυχικά πάσχοντες , τους  εργαζόμενους στο νοσοκομείο , κάθε πολίτη που θέλει να μαθαίνει και να ερευνά και εν τέλει το δημόσιο συμφέρον για το οποίο πολλοί κόπτονται , ολίγοι νοιάζονται και ελάχιστοι υπηρετούν.
Έρχομαι τώρα λοιπόν στο προκείμενο.
Κυρία Διοικήτρια,
Στα υπόγεια του Διοικητηρίου σας  βρίσκεται ένας ανεκμετάλλευτος   θησαυρός. Πρόκειται για τα ιστορικά των ασθενών που στα ενενήντα και πλέον  χρόνια της λειτουργίας του νοσηλεύτηκαν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Κάποιοι ευσυνείδητοι υπάλληλοι , κυρίως του Γραφείου Κινήσεως, φρόντισαν να τα διασώσουν.
Από το  έτος 2002 προσπαθώ να πείσω  τις κατά καιρούς διοικήσεις του Ψ.Ν.Α. ,ότι τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί σε αυτά τα ιστορικά, με την συγκέντρωση και την κατάλληλη επεξεργασία τους ,  θα  μπορούσαν  να αναδείξουν με ακρίβεια την αρνητική αλλά και την θετική πλευρά των ασύλων και επίσης την επίδραση των νοσολογικών ,επιδημιολογικών πολιτιστικών ,οικονομικών και πλήθους  άλλων κοινωνικών παραγόντων στην εξέλιξη της σοβαρής ψυχικής διαταραχής και στη ζωή και τη μοίρα των ψυχικά πασχόντων. Και επίσης  να συντελέσουν καίρια στην οργάνωση  των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας , με τρόπο που θα εδραίωνε σε στέρεες βάσεις  την πολυτραγουδισμένη Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση  ,στην οποία πολλοί
ορκίζονται και επί  είκοσι χρόνια ευαγγελίζονται , αλλά που όμως δεν εννοεί να λάβει σάρκα και οστά. Ενημέρωνα επίσης τις διοικήσεις αλλά και τα άλλα συλλογικά όργανα του Νοσοκομείου, ότι έθετα στη διάθεσή τους το κατάλληλο  για το σκοπό αυτό λογισμικό  , αποτέλεσμα πολύμηνης δουλειάς μου  με την συνεργασία  του Πολυτεχνείου της Αθήνας. Συνάντησα διαχρονικά  όχι  μόνο την αδιαφορία των υπευθύνων  αλλά και  την με σαχλά επιχειρήματα και κάθε λογής  φτηνά καμώματα αντίδραση  όχι μόνο από τη διοίκηση αλλά δυστυχώς ακόμη και από συναδέλφους μου.
Επανέρχομαι στην πρότασή μου  μετά από δέκα έξι  χρόνια  ,  χωρίς  ομολογώ να ελπίζω πολλά. Έχω ήδη απευθυνθεί στους συναδέλφους μου του Επιστημονικού Συμβουλίου και περιμένω την απάντησή τους,  που φοβάμαι ότι δυστυχώς  ουδέποτε θα λάβω.
Απευθύνομαι και σε σας. Και συνοψίζω:
1.      Το λογισμικό που θέτω στη διάθεση του Ψ.Ν.Α προβλέπει μια βάση δεδομένων  που έχουν καταγραφτεί στα ιστορικά των νοσηλευθέντων και νοσηλευομένων ασθενών ( π.χ. και μόνο ενδεικτικά: φύλο , νόσημα, θεραπευτική αγωγή, ηλικία , τόπος καταγωγής , διάρκεια νοσηλείας , διαδικασία εισαγωγής, αιτία εξόδου , ηλικία κατά το θάνατο και αιτία θανάτου, θεράπων ιατρός, περίπτερο νοσηλείας και πλήθος άλλα) .
2.      Το λογισμικό αυτό επιτρέπει την επεξεργασία των δεδομένων που θα καταχωρηθούν , με τρόπο που οδηγεί σε μεγάλο αριθμό  ερευνητικών εργασιών εξαιρετικής σημασίας. Και να δοθούν απαντήσεις  σε πλήθος ερωτήματα –από τα ποιο απλά μέχρι τα ποιο σύνθετα- που βέβαια θα έθεταν όσοι τους αρέσει να ρωτούν και νοιάζονται  να μαθαίνουν ή σκέπτονται να οργανώσουν καλλίτερα τις; Ψυχιατρικές Υπηρεσίες της  χώρας .( Π.χ. Ένα απλό: Πόσοι άντρες και πόσες γυναίκες νοσηλεύτηκαν  από τη ίδρυση του Ψ.Ν.Α. μέχρι σήμερα; Υπάρχει διαφορά σε αυτούς τους αριθμούς για τους νοσηλευθέντες  στο  Δρομοκαϊτειο,  το Ψυχιατρείο της Κρήτης ,το Ψυχιατρείο της Λέρου, της Κέρκυρας ,της Θεσσαλονίκης;  Και ένα άλλο περισσότερο σύνθετο: Πόσοι και ποιοι άντρες ( ή Γυναίκες), καταγόμενοι από το Νομό Αρκαδίας ( ή οποιοδήποτε άλλο Νομό) , πάσχοντες από σχιζοφρένια ( ή οποιοδήποτε άλλο νόσημα) ,ηλικίας 30 ετών ( ή οποιασδήποτε άλλης ηλικίας) πέθαναν στο Δαφνί την  περίοδο 1940-1945 (ή οποιαδήποτε άλλη περίοδο), ποια ήταν η αιτία θανάτου  τους , σε ποιες θεραπείες είχαν υποβληθεί ,σε ποια Κλινική νοσηλεύτηκαν  κ.τ.λ.   Οι εργασίες αυτές , πέραν από τα γενικότερα  οφέλη που σας εξέθεσα ήδη , θα  ευνοούσαν την επιστημονική εξέλιξη στελεχών του νοσοκομείου , που θα τις αναλάμβαναν και την ανάδειξη του ερευνητικού έργου του Νοσοκομείου που – ας μη το ξεχνάμε- είναι ένας από τους βασικούς σκοπούς της ύπαρξής του.
3.      Το λογισμικό αυτό επιτρέπει την συνέχιση του απογραφικού έργου της ερευνητικής ομάδας που συντόνιζα . Απογραφές   των νοσηλευομένων τα τελευταία χρόνια  και η σύγκριση των δεδομένων τους με αυτά της απογραφής  του 1994 θα μας έδινε πολύτιμα ερείσματα  για την  οργάνωση των Υπηρεσιών Ψυχικής  Υγείας  σε προφανώς καλλίτερες βάσεις  από αυτές που υπονοούνται στις  κυκλοφορούσες εσχάτως  εκθέσεις και τα σχέδια επί χάρτου , που απλά υποδηλώνουν ότι αυτοί  που τα συνέταξαν αγνοούν τα όσα στην πραγματικότητα συμβαίνουν.
4.      Η καταχώρηση των δεδομένων στη βάση είναι μια επίπονη και χρονοβόρα εργασία που μπορούν να αναλάβουν μόνο  πρόσωπα με τα αναγκαία επιστημονικά προσόντα και που ασφαλώς διαθέτουν επί πλέον το τεκμήριο της επαγγελματικής εχεμυθείας.
5.       Από μια δειγματοληπτική καταχώρηση  που πραγματοποίησα  φαίνεται  να χρειάζονται   είκοσι λεπτά της  ώρας κατά μέσον όρο για την καταχώρηση στη βάση ,των δεδομένων που αναγράφονται στο ιστορικό του κάθε αρρώστου  . Αυτό συνεπάγεται  μια μεγάλη δαπάνη και σημαντικό χρόνο για την ολοκλήρωση του έργου. ( Ενδεικτικά υπολογίζω ότι για την  καταχώρηση   των δεδομένων 1000( χιλίων) ιστορικών θα απαιτηθούν περίπου 333 ώρες εργασίας  και με υπολογιζόμενο ωρομίσθιο   πέντε ευρώ  η συνολική δαπάνη  ανέρχεται σε 1665 ( χίλια εξακόσια εξήντα πέντε ) Ευρώ. Εξ άλλου εάν μόνο ένας εργαζόμενος αναλάμβανε  την καταχώρηση  των  δεδομένων των χιλίων αυτών ιστορικών  θα χρειαζόταν περίπου δύο μήνες  για να ολοκληρώσει την καταχώρηση. ( Εάν εργαζόταν πέντε μέρες την εβδομάδα και επτά ώρες την ημέρα.)
6.      Το λογισμικό εν τούτοις επιτρέπει το καταμερισμό  του έργου και την ανάθεσή του  σε περισσότερους εργαζόμενους , κάθε ένας από τους οποίους θα αναλάμβανε  τη καταχώρηση   δεδομένων ορισμένου αριθμού ιστορικών  σε ιδιαίτερη  για αυτά τα ιστορικά   βάση δεδομένων . Το λογισμικό επιτρέπει εν συνεχεία την συνένωση  όλων αυτών των ιδιαίτερων μερικών βάσεων σε μία και μόνη . ΄Ετσι εάν π.χ.  οι εργαζόμενοι ήταν δέκα , σε δύο μήνες θα είχαν καταχωρηθεί 10.000 ( (δέκα χιλιάδες) ιστορικά  και σε τέσσερεις 20000.
7.      Δεν γνωρίζω ποιος είναι ο μέχρι σήμερα αριθμός των νοσηλευθέντων . Από το 1926 μέχρι και το 1971 ο αριθμός τους ήταν 49000 περίπου. Με την υπόθεση  ότι ο συνολικός αριθμός  των μέχρι τώρα νοσηλευθέντων  θα είναι περίπου 100000 ( εκατό χιλιάδες) , ένας ενδεικτικός προγραμματισμός ,για τον αριθμό αυτό και με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, θα ήταν : Συνολικό κόστος για την ολοκλήρωση του έργου  περίπου 160.000 ( εκατόν εξήντα χιλιάδες)  Ευρώ και χρόνος παράδοσης τέσσερεις μήνες.( Το έργο  απαιτεί τότε πενήντα  εργαζόμενους . Αν οι εργαζόμενοι είναι λιγότεροι  , ο χρόνος θα είναι αναλόγως μεγαλύτερος. )
8.      Εάν ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου δεν επιτρέπει τη χρηματοδότηση του έργου , θα μπορούσαν να αναζητηθούν άλλες πηγές χρηματοδότησης , όπως π.χ. με την ένταξή του στο ΕΣΠΑ.
9.      Το έργο θα μπορούσε ίσως να αναλάβει το ίδιο το Ψ.Ν.Α αξιοποιώντας τους εργαζόμενους σε αυτό και αναθέτοντάς τους αμειβόμενη υπερωριακή εργασία. Αν όμως  επιλεγεί  η ανάθεσή του εκτός νοσοκομείου  ,προτείνω στην σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου να προβλεφθεί ρήτρα που θα επέτρεπε στο Ψ.Ν.Α  να επιλέξει τους κατάλληλους από άποψη  επαγγελματικών προσόντων και εχεμύθειας  εργαζόμενους ,μεταξύ των οποίων βέβαια και υπάλληλοι του  νοσοκομείου.
                                                                     Σας  ευχαριστώ
                                                               Χάρης Βαρουχάκης 
Υ.Γ. 1. Θα απαντήσω αμέσως  γραπτά σε οποιοδήποτε σχετικό  γραπτό ερώτημά σας.
         2. Θα δώσω στη δημοσιότητα  και αυτή την επιστολή με την ελπίδα ότι θα βρεθούν και άλλοι , κυρίως εργαζόμενοι στο νοσοκομείο , που θα αντιληφθούν τη σημασία της πρότασής μου ακόμη και για την εξασφάλιση του δικού τους επαγγελματικού μέλλοντος , που είναι άρρηκτα δεμένο με την οργάνωση σε στέρεες βάσεις  των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στις οποίες θα εργάζονται
ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ:    Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ