η ψυχιατρικη μεταρρυθμιση στο "δαφνi" .εκτη ψυχιατρικη κλινικη - δυο



Η Ψυχιατρική μεταρρύθμιση στο «Δαφνί».  ΣΤ΄ Ψυχιατρική κλινική. Θεραπευτική Ομάδα . Αντίδραση στον αυταρχισμό της Διοίκησης.

Δημοσιεύω σήμερα ένα έγγραφο με ημερομηνία 20 Οκτωβρίου 1982 που στάλθηκε από την επιστημονική μας  ομάδα  της  ΣΤ΄ Ψυχιατρικής Κλινικής  προς τον τότε Υπουργό Υγείας  της πρώτης Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τον Παρασκευά Αυγερινό.

Αιτία ήταν μια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δαφνιού  επί Προεδρίας του Κώστα Ντέρου ( που από ειδικευόμενος γιατρός του Νοσοκομείου αναρριχήθηκε στην προεδρία του Διοικητικού του Συμβουλίου )  και με την οποία ξαφνικά χωρίς καμιά προειδοποίηση  και χωρίς καμιά αιτιολόγηση , δύο βασικά στελέχη της επιστημονικής ομάδας  της κλινικής, η Κατερίνα Μάτσα και ο Γιώργος Σαραντόγλου διατάχθηκαν να μετακινηθούν σε άλλες κλινικές.
 Σημειώνω ότι επισκέφθηκα και προσωπικά τον κ. Αυγερινό, ο οποίος ενημέρωσε  τον Ντέρο , που εν συνεχεία υλοποίησε την αυταρχική νοοτροπία ενός κομματικού ανδρείκελου  , στράφηκε προσωπικά εναντίον μου και εναντίον της Κατερίνας Μάτσα και του Γιώργου Σαραντόγλου και έκανε ό,τι μπορούσε για να διαλύσει την επιστημονική μας ομάδα,  χωρίς βέβαια να το καταφέρει.
Αξίζει να διαβαστεί το έγγραφο αυτό γιατί δείχνει πως αντιδρούσε το Ιατρικό Σώμα  τότε που ήξερε να αγωνίζεται και επίσης  τον τρόπο που δουλεύαμε εμείς στην Έκτη Κλινική, τι ακριβώς εννοούσαμε μιλώντας για Ομάδα, ποιες  αρχές και αξίες μας οδηγούσαν. 
Αντιγράφω π.χ.: «…. Επιστημονική Ομάδα δεν συγκροτείται  από τους γιατρούς και τους άλλους συνεργάτες μιας κλινικής , επειδή απλώς τυχαίνει να δουλεύουν στον ίδιο χώρο. Γιατί ομάδα δεν σημαίνει βέβαια άθροισμα προσώπων . Επιστημονική ομάδα άξια να λέγεται έτσι και έτσι να λειτουργεί, είναι μια πολυπρόσωπη προσωπικότητα , σύνολο ενιαίο και δυναμικό, ένωση προσώπων  που τα συνδέει  ανθρώπινη σχέση βαθιά, θεμελιωμένη σε κοινές αρχές και αξίες , ανανεωνόμενη  και αναπτυσσόμενη από τους κοινούς αγώνες , σχέση που δίνει  στην εσωτερική της ύπαρξη και λειτουργία και στην προς τα έξω δραστηριότητά της την ιδιαιτερότητά της»
«… Το ιδιαίτερο ύφος , που χαρακτηρίζει από χρόνια τη Στ΄ Ψυχιατρική Κλινική και που έκανε τους γιατρούς  και τους άλλους συνεργάτες να θέλουν και να επιλέγουν συνειδητά να εργαστούν , να εκπαιδευτούν , να ερευνήσουν και να δραστηριοποιηθούν σ' αυτή , έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό, που μπορεί να ειπωθεί και μονολεκτικά :Δημοκρατία .Όχι κάθετες σχέσεις , όχι εκ των άνω επιβολή πειθαρχίας , συλλογική λήψη αποφάσεων , δυνατότητα επιστημονικού προχωρήματος σε πολλές κατευθύνσεις , συστηματική αλληλοενημέρωση, χωρίς τον καθιερωμένο χαρακτήρα του ελέγχου των «κατωτέρων» από τους «ανώτερους»
 «... Μας συνδέει η βαθιά πεποίθηση ότι οι άρρωστοί μας πάσχουν και από τη στέρηση ελευθερίας, στην οποία υποβάλλονται- και αυτό όχι μόνο υπό τη στενή έννοια του εγκλεισμού, -και ότι χρέος μας είναι η κατάκτηση από μέρους τους ενός υψηλότερου επιπέδου ελευθερίας . Αυτή η βαθιά πίστη καθορίζει την όλη μας δραστηριότητα  προς τους αρρώστους  και το άμεσο περιβάλλον τους , αυτή δημιουργεί το κλίμα μιας κάποιας ελεύθερης ανάσας που υπάρχει στην κλινική , επεκτείνει τα όρια της ελευθερίας που άφησε η αρρώστια , υπερασπίζεται τους αρρώστους  από την εξουσία των συγγενών , της Διοίκησης  και της ίδιας της Ψυχιατρικής , προσπαθεί να διαφυλάξει τη φυσική , αλλά και την ηθική και πολιτική τους ύπαρξη, και – για όσους θέλγονται από τους αριθμούς- καταλήγει στο μεγάλο αριθμό εξόδων και στη μεγάλη  σμίκρυνση, πολλές φορές σε λίγες μέρες του χρόνου παραμονής του με τις γνωστές τρομοκρατικές διαδικασίες εισερχόμενου…»
«… Εμείς λοιπόν οι γιατροί και οι συνεργάτες μας στης ΣΤ’ Ψυχιατρικής Κλινική- λέμε και σ’ αυτούς που το αγνοούν ή το παραγνωρίζου- συγκροτούμε  επιστημονική ομάδα . Μια ομάδα που ξεκίνησε με τους περί τον Α. Παλαιολόγο, και ύστερα από αγώνες πολλούς και πολλών , και βέβαια των ήδη αποκοπτομένων, απόκτησε τη σημερινή της φυσιογνωμία  και επιτέλους τη δυνατότητα  να μην παρέχει μοναχά υπηρεσίες, αλλά και να παράγει έργο. Έργο που , πιστεύουμε, ξεπερνάει τα όρια της κλινικής, ξεπερνάει τα όρια του Νοσοκομείου και φιλοδοξεί να ασκήσει μια κάποια επιρροή στη διαμόρφωση και λειτουργία της Ελληνικής Ψυχιατρικής…»
«…Περιμέναμε να εκτιμηθεί η προθυμία των μελών της επιστημονικής μας                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    ομάδας , να υποβληθούν στο ρίσκο οποιασδήποτε σύγκρουσης , όταν αυτή προκαλείται πάνω σε χρόνια ή οξέα προβλήματα του Νοσοκομείου μας ή της Ψυχιατρικής γενικότερα…»
«…Αντί γι’  αυτό όμως γίναμε στόχος σειράς επιθετικών πρωτοβουλιών της Διοίκησης και τώρα αντιμετωπίζουμε την απόπειρα διάλυσής  της… όμως αυτή τη φορά δεν είμαστε μονάχα εμείς που ζημιωνόμαστε  , που για πολλούς είναι ίσως αδιάφορο. Ούτε παρεμποδίζεται μόνο  το έργο μας ,που πολλοί δικαιούνται να αμφισβητούν . Αυτή τη φορά ζημιώνονται  άμεσα  οι ίδιοι οι άρρωστοί μας , που για κανένα δε γίνεται να είναι αδιάφορο. Γιατί  το δηλώνουμε ξεκάθαρα  και καλούμε  όλους να δουν τις ευθύνες τους . Η αποτελεσματικότητα  της επιστημονικής ομάδας μέσα στην κλινική, μετά το απροσδόκητο και χωρίς αιτία κουτσούρεμά της , συρρικνώθηκε. Αν και δεν συρρικνώθηκε η φωνή της.

Το πλήρες κείμενο του εγγράφου  ειναι το ακόλουθο:





ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ:    Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ