η λερος και το ψυχιατρειο της. συμπερασματα απο μια απαγορευμενη ερευνα

Πειραιάς 22-10-2017

               Η Λέρος και το Ψυχιατρείο της
            Συμπεράσματα από μια απαγορευμένη έρευνα

Παρουσιάζω σ’ αυτή την ανάρτηση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους συνεργάτες μου  όσο επιτρεπόταν η καταγραφή τους και κάποια πορίσματα από μια πρώτη επεξεργασία τους. Θυμίζω ότι πρόκειται για την επιδημιολογική έρευνα που αφορούσε τον νοσηλευθέντα και τον νοσηλευόμενο πληθυσμό στο Ψυχιατρείο της Λέρου, που ξεκίνησε το 1981  με την έγκριση της «συντηρητικής» εξουσίας  και απαγορεύτηκε  από την «προοδευτική» το 1984.( Λεπτομέρειες σε προηγούμενες αναρτήσεις μου που αφορούν τη Λέρο και το Ψυχιατρείο της)
Επί τη ευκαιρία συμπληρώνω τη σχετική ανάρτησή μου και με άλλα ντοκουμέντα κυρίως πίνακες από τα ευρήματα  μιας πρώτης επεξεργασίας των ευρημάτων της έρευνας.
 Οι συνεργάτες μου , λοιπόν, που κατά διαστήματα μετέβαιναν ή εργαζόντουσαν στο Ψυχιατρείο της Λέρου,  μπόρεσαν, μέχρι τότε που τους απαγορεύτηκε να ξαναπάνε,   να συγκεντρώσουν  στοιχεία που αφορούσαν συνολικά  621 αρρώστους , 535 άντρες και 86  γυναίκες .
Όσα  στοιχεία και συμπεράσματα  αναφέρω  πιο κάτω  αφορούν μόνο αυτούς τους 621 αρρώστους και όχι  βέβαια το σύνολο των αρρώστων  που νοσηλεύτηκαν εκεί   .Οι  αριθμοί αυτοί δεν είναι ασφαλώς επαρκείς για να τεκμηριώσουν μια μεθοδολογικά  άρτια  επιστημονική έρευνα. Η επεξεργασία όμως των επί μέρους στοιχείων που συγκεντρώθηκαν δείχνει πολύ καθαρά τι ακριβώς συνέβαινε  στο Ψυχιατρείο της Λέρου ( και εν πολλοίς  όχι μόνο σ’ αυτό.). Εξ άλλου δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις  ότι και για τους μη καταγραφέντες αρρώστους τα στοιχεία και τα συμπεράσματα θα ήταν διαφορετικά προς το καλλίτερο ή το χειρότερο. Ιδού λοιπόν τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε και μια πρώτη επεξεργασία τους.

1. Από τους 621  αρρώστους οι 179 ( 140 άντρες και 39 Γυναίκες ) εισήχθησαν κατ’ ευθεία στο Ψυχιατρείο της Λέρου. Οι υπόλοιποι 442  (395 άντρες και 47 γυναίκες ) μεταφέρθηκαν εκεί από άλλα ψυχιατρεία και συγκεκριμένα:
1.1. Από το Δαφνί 317( 288 άντρες και 29 γυναίκες)
1.2. Από το Ψυχιατρείο της Θεσσαλονίκης 88 ( 76 άντρες και 12 γυναίκες
1.3. Από αλλού  37 (  31 άντρες και 6 γυναίκες)

2. Κάποιες πρώτες παρατηρήσεις είναι αναγκαίες:
 2.1. Το Δαφνί  φαίνεται να ήταν ο κύριος τροφοδότης της Λέρου
 2.2. Είναι περίεργη και πρέπει να ερευνηθούν οι αιτίες της μεγάλης υπεροχής του αριθμού των αντρών που επιλέχτηκαν για να πάνε στη Λέρο και   που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των γυναικών.( Σε τέσσερις άντρες μεταφερθέντες αντιστοιχεί μόνο μία γυναίκα  Στο Δαφνί π.χ  ,από όπου και οι περισσότεροι άρρωστοι που μεταφέρθηκαν στη Λέρου, η αναλογία αυτή είναι , όπως έδειξαν οι επιδημιολογικές έρευνες που έκανε η Κλινική μας, πολύ μικρότερη  (Σε τρεις άντρες νοσηλευόμενους αντιστοιχούν δύο γυναίκες )

3. Ένα άλλο στοιχείο ,πολύ αποκρουστικό γι’ αυτό που περίμενε  αυτούς που πήγαιναν στο Ψυχιατρείο της Λέρου είναι ο αριθμός, αλλά και η ηλικία των θανόντων. Από τους 621  αρρώστους που καταγράψαμε οι 181,ο ένας δηλαδή περίπου στους τρεις είχαν ήδη πεθάνει όταν τους καταγράφαμε. ( Ποσοστό 29,1% επί  του συνόλου).  Είναι όμως περίεργο και χρήζει περαιτέρω έρευνας το γεγονός ότι ποσοστό των θανόντων είναι πολύ μεγαλύτερο στις γυναίκες (περισσότερο από διπλάσιο) αφού από τους 181 αρρώστους που πέθαναν οι 136 ήταν άντρες ( ποσοστό 25,4% επί του συνόλου των ανδρών που καταγράφτηκαν  , ενώ οι 45  είναι γυναίκες ( ποσοστό 52,3% επί του συνόλου των γυναικών που καταγράφτηκαν )

4. Μεγάλο  ποσοστό από τους θανόντες ήταν ηλικίας μικρότερης των 40 όταν πέθαναν. ( Ποσοστό 39,2% επί του συνόλου των θανόντων )

5. Υπάρχουν διαφορές, και  αφορούν τους  θανόντες ,μεταξύ αυτών που εισήλθαν κατ’ ευθείαν στο Ψυχιατρείο της Λέρου και αυτών που μεταφέρθηκαν εκεί από άλλα ψυχιατρεία.
Όπως ήδη έχω σημειώσει  από τους 621 αρρώστους που νοσηλεύτηκαν στο Ψυχιατρείο της Λέρου και καταγράψαμε, οι 442 ,( 395 άντρες και 47  γυναίκες) μεταφέρθηκαν  εκεί από άλλα Ψυχιατρεία και μόνο 179 ( 140 άντρες και 39 γυναίκες ) εισήχθησαν    κατ’ ευθείαν.  Από τους 442  αρρώστους που μεταφέρθηκαν από τα άλλα ψυχιατρεία πέθαναν οι 147 ( ποσοστό 33,3% ) . Από του 179 που εισήχθησαν κατ’ ευθεία πέθαναν 34 ( ποσοστό 18,9% , πολύ δηλαδή μικρότερο)

6. Το   ποσοστό των ηλικίας  μικρότερης των 40  ετών  αρρώστων που πέθαναν  είναι μεγαλύτερο  στους αρρώστους που εισήχθησαν κατ’ ευθείαν ( 50%)  από το αντίστοιχο των αρρώστων που μεταφέρθηκαν από άλλα ψυχιατρεία .

7 . Από τους 621 αρρώστους ένας περίπου στους τέσσερις  νοσηλευόταν για πρώτη φορά σε ψυχιατρείο , δύο στους τέσσερις για δεύτερη και ακόμη ένας στους τέσσερις για τρίτη ή και περισσότερες φορές.

8. Υπάρχουν διαφορές στις ηλικίες των αρρώστων  κατά την πρώτη είσοδό τους σε Ψυχιατρείο  μεταξύ αυτών των οποίων η πρώτη είσοδος ήταν στο Ψυχιατρείο της Λέρου και αυτών των οποίων η πρώτη είσοδος ήταν σε άλλο ψυχιατρείο. Ποσοστό 57,5  των αρρώστων που εισήχθησαν για πρώτη φορά στο Ψυχιατρείο της Λέρου  ήταν ηλικίας μικρότερης των 40 ετών και ποσοστό 25,1%  μικρότερης των είκοσι. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αρρώστους που η πρώτη τους είσοδος ήταν σε άλλα ψυχιατρεία  τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 81,5% και 22,5% .

Συνεχίζω την επεξεργασία των συγκεντρωθέντων στοιχείων και θα δημοσιεύσω τα πορίσματα που θα προκύψουν.
Πιο κάτω σχετικοί πίνακες:











ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ:    Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ